New & refurbished
100% circulair
Snel leverbaar
New & refurbished

logo-copperant-verf-pachapanels

logo-greenfield-bioboards logo-iCell logo-gramitherm logo-honext logo-metisse

Pacha Panels is leverancier en importeur van een aantal vooraanstaande biobased merken:

Agepan
Arpa FENIX
Baux
CircuWall
Copperant
Ecotec
Elka
EverUse
Féline
Forbo
Greenfield Bioboards
Gramitherm
Gutex
Honext
Horsemen
iCell

IsoBear 
Isohemp
Isolena
Jowat
Kerloc
Kvadrat Really
Métisse
Norbord
Organoids
Planq
Sanopan
Silentum
Sustonable
Tierrafino
Vibers
Weidmann

Materialen

Pacha Panels levert biobased materialen. Dat zijn (bouw)materialen gemaakt van stoffen van levende organismen. Door deze materialen in de (interieur)bouw en in meubels toe te passen vermindert onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Daarnaast zal minder hout nodig zijn (ook wel traag groeiende gewassen genoemd). Wij zien de grootste kans in CO2-reductie en circulariteit door gebruik te maken van snelgroeiende gewassen en reststromen uit de landbouw en de industrie. Deze materialen zijn vaak goed te combineren met bijvoorbeeld houtskeletbouw maar ook toepasbaar in de meubelproductie.

Biobased materialen

Afvalstromen

Onze materialen kunnen voortkomen uit afvalstromen uit de landbouw, of wel oogstafval genoemd. Je kunt denken aan tarwestro, rijstvlies of andere maaisels die normaliter geen ander doel dienen en vaak worden verbrand op het land. Andere afvalstromen komen van cellulose, oud papier en karton en bijvoorbeeld koffieprut. Van deze materialen kun je prima constructief plaatmateriaal maken, maar ook bouwblokken of biocomposieten.

Snelgroeiende gewassen

Materialen voor de bouw en de meubelindustrie kun je prima vervaardigen van snelgroeiende gewassen, zoals hennep, miscanthus, vlas, bamboe, bermgras en zeewier. Het gaat om gewassen die niet concurreren met voedselstromen. Het zijn herstellende en hergroeibare bronnen met een vernieuwende voorraad. Omdat de gewassen op korte termijn teruggroeien vormen deze grondstoffen een onuitputtelijke bron voor de materialen. Dit in tegenstelling tot fossiele grondstoffen die in een periode van miljoenen jaren zijn ontstaan en waarbij veel CO2 vrijkomt bij het winnen en verwerken.

Natuur gecodeerd

De mens is “natuur gecodeerd” – we komen immers voort uit de natuur. Een natuurlijke manier van bouwen met biobased materialen heeft dan ook grote voordelen voor de mens en het milieu. Daar is niets zweverigs aan. Biobased materialen hebben uitstekende isolatie eigenschappen, bieden warmtecomfort en zorgen voor een lagere luchtvochtigheid. Ook zijn de akoestische eigenschappen vaak erg goed.

Grondlegger van deze theorie is Ellen Macarthur. “Biophilic design” gaat over de natuurlijke behoefte van de mens om dicht bij de natuur te staan. Een woon- of werkomgeving met biophilic onderdelen werkt stress verlagend en positief op de gezondheid van de bewoners.

Het gebruik van natuurlijke materialen leidt ook tot een lager energieverbruik en lagere energiekosten. Je merkt het direct in de portemonnee. En interessant voor de bouwers: biobased materialen hebben een lagere ecologische voetafdruk door de hogere CO2 opname.

Voor bedrijven en instellingen zijn de gezondheidsvoordelen aantoonbaar aangezien die leiden tot een substantieel lager ziekteverzuim. Al met al zijn er vele voordelen voor het gebruik en de toepassing van biobased materialen in de (interieur)bouw en de meubelindustrie. Daarin nemen we graag het voortouw.

Let’s start the circle, together!

Neem nu contact op met Pacha Panels

Voor nadere informatie of een offerte aanvraag.
(E) info@pachapanels.nl
(T) 020 – 30 8686 5

Als eerste op de hoogte over de ontwikkelingen bij Pacha Panels?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.