New & refurbished
100% circulair
Snel leverbaar
New & refurbished

Een belangrijk onderwerp voor het streven naar een duurzame wereld is de ecologische voetafdruk. Een ecologische voetafdruk geeft aan hoeveel ruimte een mens nodig heeft om te leven. Oftewel, de impact van je levensstijl op het milieu en aarde. Maar wat is op dit moment onze gemiddelde ecologische voetafdruk en hoe kunnen we deze verkleinen?

Ecologische voetafdruk: wat is het precies

De aarde produceert alles wat we nodig hebben om in onze levensbehoeften te voorzien. Ieder mens laat een ‘voetafdruk’ achter op de aarde. Een ecologische voetafdruk, ook wel mondiale voetafdruk, laat de invloed van de mensen op de aarde zien. Het maakt je bewust van de gevolgen van je consumptiegedrag voor milieu en natuur. De voetafdruk bestaat uit consumpties vanuit akkerbouw, veeteelt, bos, infrastructuur, visserij en CO2, uitgedrukt in hectares. Bijvoorbeeld waterverbruik door irrigatie in landbouw kan leiden tot verdroging en energieverbruik leidt tot uitstoot van broeikasgassen, wat gevolgen heeft op het klimaat.

Definitie-ecologische-voetafdruk-pachapanels

Wat is een goede ecologische voetafdruk?

Een kleinere voetafdruk zorgt voor minder schade aan het milieu. Een ecologische voetafdruk die geen schade oplevert aan onze natuur en het milieu, heeft een gemiddelde afdruk van 1.8 hectare per persoon, per jaar (3 voetbalvelden). In de werkelijkheid is de gemiddelde afdruk wereldwijd 2.7 hectare en in Nederland 4.4 hectare per persoon, per jaar. We verbruiken dus veel meer dan beschikbaar is, wat betekent dat we op de reserves van de aarde interen. CO2 heeft de grootste invloed op de ecologische voetafdruk. CO2 gas is van nature al in de atmosfeer aanwezig, maar neemt stevig toe door onze levensstijl. Het CO2 gas komt vooral vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen (olie, steenkolen en aardgas) of door de verderving van biomassa. Het voordeel van bomen en landbouwgewassen is dat ze CO2 uit de lucht halen.

Energieneutraal bouwen

Bij de verkleining van onze ecologische voetafdruk speelt het energieverbruik van onze gebouwen een grote rol. Een laag energieverbruik betekend een lage CO2 uitstoot. Volgens de Europese Unie moeten vanaf 2020 alle nieuwe gebouwen (woningen en utiliteitsgebouwen) bijna-energieneutraal zijn gebouwd. Een energieneutraal gebouw betekent dat het gebouw niet meer energie verbruikt dan ze zelf opwekt. De belangrijkste voordelen voor een energieneutraal gebouw zijn onder andere:

  • Het comfort: door goede isolatie, zorgen energieneutrale gebouwen in de zomer en winter voor een aangenaam binnenklimaat.
  • Lage kosten: energie uit fossiele brandstoffen raken op en de kosten stijgen. Een energieneutrale woning verbruikt geen fossiele brandstoffen en heeft dus een laag kostenverbruik.
  • Verbetering milieu: 40% van het totale energieverbruik in de EU komt voort vanuit onze gebouwen. Met een laag energieverbruik, en dus lage CO2 uitstoot, kunnen we klimaatverandering onderdrukken.

energie-neutraal-wonen-toekomst-pachapanels

Bij een energieneutraal gebouw speelt goede isolatie een grote rol. Door een gebouw goed te isoleren blijft het ‘s winters warmer en ’s zomers koeler in huis. Kies bij het isoleren van een gebouw bijvoorbeeld voor natuurlijk en duurzaam isolatiemateriaal (hennep, vlas, wol, stro). Natuurlijk isolatiemateriaal heeft een goede isolatiewaarde, is duurzaam, recyclebaar en beter voor je eigen gezondheid want het zuivert de lucht en heeft een sterke vochtregulerende werking. Wil je meer informatie over natuurlijk isolatiemateriaal? Neem gerust contact met ons op.

Als eerste op de hoogte over de ontwikkelingen bij Pacha Panels?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.