New & refurbished
100% circulair
Snel leverbaar
New & refurbished

Afgelopen week was het weer zover: de Dutch Design Week. Georganiseerd vanuit de designstad van Nederland, Eindhoven. In en rondom de oude industriële gebouwen van Philips komen alle designers uit Nederland en daarbuiten samen. Tijdens het event worden alle nieuwe designs uitgelicht en nieuwe materialen tentoongesteld.

Verspreid over 120 locaties in de stad werden verschillende tentoonstellingen, lezingen en andere festiviteiten. Ook in het Dutch Design is circulariteit en duurzaamheid een onderwerp wat steeds meer aan het licht komt. In het teken van deze onderwerpen werd dit jaar een nieuwe tentoonstelling gelanceerd: The Exploded View. De tentoonstelling is een project van Biobased Creations in combinatie met verschillende partners, waaronder Pacha Panels.

The Exploded View is een vertaling van een onderzoeksprogramma ‘The Embassy of Circulair and Biobased building. Het programma heeft als doel mensen radicaal opnieuw te laten kijken naar de mogelijkheden van het ontwerpen en bouwen van een woning. Verschillende manieren van biobased bouwen en circulaire methodieken zijn aan het licht gebracht. Deze tentoonstelling is onderdeel van de eerste stappen naar een duurzamere toekomst voor de mens, natuur en stad.  

The Exploded View: Materials & Methods

Het eerste onderdeel van The Exploded view is een maquette van het project. In de maquette is een woonhuis uit elkaar getrokken om de eindeloze circulaire toepassingen en biobased materialen naast elkaar te tonen. 

The Exploded View maquette - Pacha Panels

The Exploded View: Materials & Methods

De diverse onderdelen van het huis zijn gemaakt van verschillende natuurlijke materialen. Het voordeel van natuurlijke materialen is dat deze vaak snel groeien en/of veel CO2 opnemen tijdens de groei. Bijvoorbeeld een muur van kurk, linoleum vloer en hennep isolatiemateriaal.
The Exploded View methodes and materials

The Exploded View: Beyond Building

Het tweede onderdeel is The Exploded View Beyond Building. Een iconische tentoonstelling in de vorm van een levensgroot huis, wat volledig is opgebouwd uit biobased materialen en circulaire bouwmethoden. Met meer dan 100 natuurlijke bouwmaterialen valt er genoeg te zien, voelen en ervaren. Denk bijvoorbeeld aan een wand gemaakt van circulaire panelen, beplakt met een duurzame decoratieve laag. 

The exploded view beyond building

 

De panelen die te zien zijn in The Exploded View Beyond Building, zijn volledig beplakt door Pacha Panels in het Pacha Lab. De toplaag is beplakt op de drager door middel van een losmaakbare lijm. Dit zorgt voor een circulair paneel die makkelijk te recyclen en refurbishen is. Ook dit traject kan Pacha Panels mogelijk maken. 

De tentoonstelling is een project in samenwerking met bouwers, producenten, boeren, wetenschappers, ontwerpers, overheden en kunstenaars. Samen werken ze aan nieuwe perspectieven voor duurzaam bouwen en wonen. Nieuwe biobased materialen worden onderzocht, samen met circulaire bouwmethoden. Het doel van de tentoonstelling is om ontwerpers, bouwers en bewoners te laten nadenken over de toekomst. 

 The Exploded View beyond building schimmels

De tentoonstelling is opnieuw te bewonderen op de Floriade 2022 of online via een video tour.  

Als eerste op de hoogte over de ontwikkelingen bij Pacha Panels?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.