New & refurbished
100% circulair
Snel leverbaar
New & refurbished

Wie kent het niet .. spaanplaat. Het is een plaatmateriaal gemaakt van kleine stukjes hout. De houtspaanders perst de fabriek onder hoge druk en warmte samen met een kunsthars en lijm tot een plaat. Spaanplaat is niet weg te denken in de meubelindustrie en de woningbouw.

Spaanplaat vind je in vele maten en diktes. De kwaliteit van de plaat wordt bepaald door het gebruikte hout, het bindmiddel en de lijm. Bij voorkeur wordt afvalhout gebruikt voor de fabricage, maar geregeld vermaalt men ook bomen en takken tot houtsnippers, als grondstof voor de plaat.

Het grote voordeel van spaanplaat is de prijs. Een goedkoper plaatmateriaal is eigenlijk niet beschikbaar. Daarnaast is het materiaal eenvoudig handmatig of met de machine te zagen, schuren, bewerken en verlijmen.

Spaanplaat heeft nu niet een heel mooi uiterlijk, waardoor deze niet als decoratieve oplossing wordt toegepast. Je kunt spaanplaat daarentegen prima schilderen of lakken.

Er bestaat een classificatie voor spaanplaat. Variërend van P1 t/m P5. Zo weet je voor welke toepassing de plaat geschikt is. P1 platen zijn puur en alleen te gebruiken voor binnenruimten. P2 platen kunnen ook gebruikt worden in meubels. P3 panelen kun je toepassen in vochtige ruimten. P4 is geschikt voor dragende constructies, maar wel in droge ruimtes. P5 is voor dragende constructies in natte ruimtes.

Onderstaand plaatje geeft een overzicht van de voor- en nadelen van spaanplaat. Het grote nadeel van spaanplaat is dat het nog enkele jaren na de productie vervelende gassen uitstoot die kankerverwekkend zijn (formaldehyde uitstoot). Ook is de mogelijkheid om het materiaal einde levensduur te hergebruiken of te recyclen beperkt. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook alternatieve spaanplaten op de markt zonder formaldehyde (E0) die bijvoorbeeld vlas of stro als grondstof bevatten.

Spaanplaat overzicht

Bron: Woodguide.org

 

Als eerste op de hoogte over de ontwikkelingen bij Pacha Panels?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.