New & refurbished
100% circulair
Snel leverbaar
New & refurbished

OSB staat voor Oriented Strand Board. Een “strand” is Engels voor schilfers. OSB is dus een plaat gemaakt van verschillende lagen houtschilfers. De schilfers zijn onderling verbonden door een bindmiddel.

Het materiaal is breed toepasbaar in interieurs. Je ziet OSB als ondervloer toegepast, maar ook steeds vaker als wandafwerking in bijvoorbeeld de hout en skeletbouw of in tiny houses.

Het voordeel van OSB ten opzichte van spaanplaat en MDF is dat er door het gebruik van grote schilfers minder lijm nodig is. Dit zorgt voor een lagere formaldehyde uitstoot tijdens de gebruik fase van het materiaal (ook wel formaldehyde-uitdamping genoemd). Formaldehyde is een naar goedje, het is giftig, dat een zeer sterke en vervelende geur heeft. Formaldehyde wordt industrieel bereid bij een hoge temperatuur.

OSB productie - bron wikipedia

OSB is er in verschillende kwaliteiten. OSB-1 is voor decoratieve toepassingen in droge ruimten. OSB-2 is constructief toe te passen in droge omgevingen. OSB-3 voor constructieve toepassingen in vochtige ruimtes. En tenslotte kun je OSB-4 toepassen voor dragende constructies in vochtige omgevingen.

Wat is jouw mening over OSB? Mooi, lelijk, goed toepasbaar of niet? Het is in ieder geval een interessant alternatief voor spaanplaat en MDF.

OSB: pro's & con's

Als eerste op de hoogte over de ontwikkelingen bij Pacha Panels?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.