New & refurbished
100% circulair
Snel leverbaar
New & refurbished

Meubels geven de identiteit aan van een huis, bedrijf of instantie. Bij een duurzaam interieur is het van belang dat de meubels ten eerste lang meegaan, gemaakt zijn van natuurlijke of gerecyclede grondstoffen en/of einde levensduur zijn te recyclen of refurbishen. Leverancier van hospitality meubilair Satelliet, heeft het “huis van de toekomst” gebouwd, waar duurzame initiatieven worden gepresenteerd. Pacha Panels heeft met trots mogen meewerken aan dit project.

Met het duurzaamheidspaviljoen geeft Satelliet je graag de kans om meer inzicht te krijgen in duurzame initiatieven die op dit moment het verschil maken, maar ook die in de toekomst het verschil kunnen maken. Het paviljoen is 100m2 aan duurzame inspiratie.

Duurzaamheid in interieur

Duurzaamheid doorvoeren in een interieur is steeds populairder en belangrijker. Hieronder enkele technieken om een interieur duurzaam te maken.

SUM staat voor Still Usable Materials. Dit betekent dat rest- of afvalstromen makkelijk te gebruiken zijn voor nieuw meubilair. Denk bijvoorbeeld aan een stoel van papierafval, vilt gemaakt van PET plastic of een tafel van afvalhout. Door deze materialen te gebruiken geef je een nieuwe waarde aan de materialen, wat bovendien tot een prachtig product kan leiden.

Een belangrijke factor in een verantwoord interieur is het meubilair onderhouden. Door het meubilair te onderhouden verleng je de levensduur. Het hoeft minder vaak vernieuwd te worden, met als gevolg dat grondstoffen minder uitgeput raken.

Duurzaamheidspaviljoen-stateliet-pachapanels

Met behulp van een product paspoort, kun je met gemak in kaart brengen uit welke materialen het meubilair bestaat en hoe circulair een product is. Het zorgt voor het maken van bewuste keuzes bij de aanschaf van nieuw meubilair.

Wanneer meubilair toe is aan vervanging, kun je er een tweede leven aan geven. Knap het op door een andere stoffering of toplaag aan te brengen en het gaat nog jaren mee. Als het niet te repareren is, is losmaakbaarheid een oplossing om de materialen van elkaar te scheiden en te recyclen.

Retour sturen van verpakkingsmateriaal is ook een belangrijke factor in een duurzaamheidstaject. Om beschadigingen te voorkomen is meubilair verpakt. Door deze verpakkingen opnieuw te gebruiken is er geen nieuw verpakkingsmateriaal nodig, wat kosten bespaart, maar daarnaast ook grondstoffen.

Satelliet en Pacha Panels

Naast duurzaamheid toepassen in meubels kun je dit natuurlijk ook doorvoeren in de rest van het interieur. Pacha Panels is als leverancier van biobased en gerecyclede materialen trots dat wij mochten meewerken aan dit prachtige project. Met onze biobased en gerecyclede materialen hebben we wanden en lamellen geproduceerd en geplaatst in het huis van de toekomst.

Forbo desktop linoleum - Npsp denim op wand

De groene lamellen zijn gemaakt van Greenfield bioboards beplakt met een biobased toplaag van Forbo Desktop linoleum. Greenfield Bioboards is een alternatief voor spaanplaat en MDF. De plaat is gemaakt van tarwestro en afvalhout. Deze materialen bieden een grote CO2 opslag en zijn perfect te recyclen. Forbo Desktop linoleum bestaat voor 97% uit biobased materialen. De twee hoofdbestandsdelen van de toplaag zijn pijnboomhars en lijnzaadolie. Het soepele materiaal is gemakkelijk te verwerken en te recyclen.

De blauwe wandplaten zijn ook gemaakt van Greenfield bioboards, beplakt met Nabasco Denim. Het denim is gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken. Daarmee is het materiaal dus niet alleen milieuvriendelijk, maar heeft het ook een hoog decoratief gehalte.

De rode wand is gemaakt met een drager van Greenfield Bioboards, beschilderd met een rode leemverf van Tierrafino. De leemverf is gemaakt van leem, een onuitputbaar natuurproduct. De verf heeft een luchtzuiverende werking met een vochtregulerende functie, wat zorgt voor een gezond binnenklimaat. 

De panelen zijn geproduceerd in het Pacha Lab te Zaandam. Benieuwd naar de Patched Panels? Bekijk dan onze webshop.
Naast het persen van panelen kunnen we in het Pacha Lab eenvoudige analyses uitvoeren, voor biobased en gerecyclede materialen, maar kunnen we ook uitgebreid onderzoek doen naar de kwaliteit en toepassingsmogelijkheden van de materialen. Pacha Panels streeft naar meubels en interieurs maken van duurzame materialen die eindeloos herbruikbaar zijn.

Als eerste op de hoogte over de ontwikkelingen bij Pacha Panels?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.