New & refurbished
100% circulair
Snel leverbaar
New & refurbished

Linoleum, iedereen heeft er wel eens overheen gewandeld. Op school, in het ziekenhuis, kantoren, winkels etc. Afgelopen week namen wij, Pacha Panels, een kijkje in de Forbo linoleum fabriek in Assendelft. Te herkennen aan de grote schoorsteen met 3 gekleurde ringen. Maar wat maken de medewerkers in deze fabriek precies en hoe doen ze dat? 

From start to finish, hoe is de fabriek begonnen?

In 1899 startte de eerste productie van linoleum in de Nederlandsche Linoleumfabriek, ook wel “linoleum Krommenie”. Een zeildoek fabrikant begon de fabriek, samen met zijn twee zoons. De industriële revolutie zorgde ervoor dat de vraag naar zeildoeken afnam. Naast een weverij voor zeildoek en jute beschikte ze over een oliemolen. Met deze machines konden ze linoleumzeil produceren. Het idee voor dit vloerzeil, is bedacht door de Schot Frederick Walton. Door het linoleum te persen op een jute onderlaag, ontstond er een harde, slijtvaste en oprolbare vloerbedekking. De vraag werd groter en in 1922 werd in Assendelft de tweede fabriek in gebruik genomen. Na de Eerste Wereldoorlog gingen veel kleinere linoleum fabrieken samenwerken en zo ontstond de Continentale Linoleum Union, wat in 1968 werd omgezet in het huidige Forbo. Inmiddels heeft Forbo Nederland 4 fabrieken, waarmee zij het volledige assortiment zelf kunnen vervaardigen.

Forbo-fabriek-assendelft-pachapanels

De huidige fabriek in Assendelft. Via de Nauernasche Vaart komen de grondstoffen bij de fabriek.

Hoe wordt het marmoleum gemaakt?

De linoleum geur is goed te herkennen, vaak denkt men dat het chemische lucht is die je niet graag wilt inademen. Echter is het tegendeel waar. Het marmoleum (de merknaam van Forbo voor linoleum), van Forbo bestaat voor 97% uit natuurlijke materialen. Waarvan 72% snel terug te winnen en 43% gerecycled. Het marmoleum bestaat uit jute, lijnzaadolie, pijnboomhars, houtmeel, kalk en kleurpigment.

Forbo-marmoleum-linoleum-ingredienten

De linoleum ingrediënten voor het Forbo Marmoleum. Photography: Matthias Groppe, Paderborn

Als eerste stap mengt Forbo de lijnzaadolie in grote ketels met de pijnboomhars. De lijnzaadolie neemt zuurstof op en vormt samen met de hars een flexibel ‘linoleumcement’. Het cement blijft vervolgens 10 tot 14 dagen opgeslagen in een warme ruimte totdat het de juiste consistentie en elasticiteit heeft bereikt.

Daarna gaat er houtmeel bij het cement, wat zorgt voor een stevig droog mengsel. Aan dit mengsel wordt verder nog kalksteen en kleurstof toegevoegd. Zo ontstaat het linoleummengsel. Het mengsel gaat in een versnippermachine die het tot kleine korrels vermaakt en als linoleumgranulaat opgeslagen wordt, om het later te vermengen met andere kleuren. Het gemengde linoleumgranulaat gaat door middel van hoge druk door grote kalanders, wat resulteert in een linoleumvel. Dit vel wordt op het jutegaas geperst. In dit proces krijgt het linoleum zijn herkenbare structuur. Zodra de linoleumvloer getransporteerd is naar de droogkamers blijft het hier 14 tot 20 dagen hangen. In de laatste fase komt er een finish overheen in twee lagen. Een primer en afwerkingslaag. Door deze uit te harden met UV licht krijgt de linoleumvloer een stevige beschermingslaag. 

High-Resolution-Assendelft-magazijn-linoleum-rollenIn het magazijn is plek voor 98.000 rollen marmoleum. Photography: Matthias Groppe, Paderborn

Meubels bekleden met linoleum? Hoe zit dat

Forbo produceert ook furniture linoleum. Dit is een prachtig en natuurlijk materiaal met vele voordelen. Zo geeft het materiaal een natuurlijke en warme matte uitstraling. Er blijven geen vingerafdrukken achter en krasjes zijn weg te werken met een stukje walnoot. Bij deze variant is het linoleum gespannen op een rug van papier in plaats van jute. Hierdoor is materiaal flexibel en geschikt voor verticale en horizontale vlakken, maar ook op gebogen oppervlakten.

Forbo-furniture-linoleum-marmoleum

 

Pacha Panels heeft een enorm leerzame ochtend gehad in de Forbo fabriek en is heel wat wijzer geworden over de productie van dit duurzame product. En hopelijk jij nu ook. Binnenkort zijn de producten in onze webshop te vinden, so stay tuned...

Als eerste op de hoogte over de ontwikkelingen bij Pacha Panels?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.