New & refurbished
100% circulair
Snel leverbaar
New & refurbished

Het wordt steeds belangrijker; duurzaamheid. Maar wat is er interessant aan duurzame verf? In deze inspiratie blog vertellen we alles over de alternatieven voor normale verfsoorten. Lees snel verder

Wat is duurzame verf?

Duurzame verf, ook wel natuurverf, ecologische verf of milieuvriendelijke verf, is de toekomst. Het is milieuvriendelijk, van top kwaliteit en te verkrijgen voor een normale prijs. Jarenlange onderzoeken hebben geresulteerd in innovatieve producten die onschadelijk zijn voor mens en natuur. Het is volledig of deels gemaakt van biomassa. Biomassa bestaat uit plantaardig restafval, biobrandstoffen als palmolie en koolzaadolie of GFT-afval. Natuurverf komt simpel gezegd uit de natuur en kan een biobased basis of minerale basis hebben. Biobased verf is op plantaardige basis en mineraalverf is op basis van minerale grondstoffen die gewonnen zijn uit mineralen en gesteenten voorkomend in de natuur. Het verf assortiment is breed, dus voor bijna alle soorten verf bestaat er een vervangende natuurverf.

Wat zijn de voordelen van duurzame verf? 

De verfafdeling bij de gemiddelde verfwinkel of bouwmarkt bestaat veelal uit klassieke verfsoorten. Deze verfsoorten, zoals acrylverf zijn op basis van aardolie en bevatten veel chemische stoffen die schadelijk zijn voor de binnenomgeving en het milieu. Deze stoffen zorgen voor de vieze geur, hoofdpijn of huidirritaties. De giftige stoffen zijn het bindmiddel en de schimmelwerende stoffen. Daarmee is traditionele verf 'chemisch afval'. Zelfs als het watergedragen verf is, kun je het niet in de gootsteen gooien. Gelukkig zijn er veilige en gezonde merken zoals Tierrafino, Ecotec en Copperant. De ecologische verven van deze merken bestaan uit natuurlijke grondstoffen die niet of nauwelijks fossiel zijn. Hierdoor is het deels of volledig circulair en raakt de voorraad fossiele grondstoffen niet uitgeput. Daarnaast komen er geen schadelijke stoffen vrij tijdens of na het aanbrengen van de verf, wat zorgt voor een gezonde omgeving voor alle generaties. Want waarom zou je de kinderkamer schilderen met chemische troep? Ook hoeft er niet aan de kwaliteit van deze verfsoort niet getwijfeld te worden, het gaat lang mee. 

pachapanels.nl/alles-wat-je-wilt-weten-over-duurzame-verf-leemverf-ecotec

Voor welke verf kun je kiezen ?

Er zijn ongelofelijk veel verschillende soorten verf. Milieuvriendelijke verf bestaat voor binnen en buiten. Bij het verven van muren en plafonds is het mogelijk om de ondergrond voor te behandelen met een isolerende grondverf of een dispersieverf. Door een grondverf aan te brengen zal de muurverf goed pakken en de kleur mooi uitkomen. Er zijn genoeg kleuren, kies bijvoorbeeld voor een vrolijk kleurtje of een betonlook verf. Je kunt verschillende soorten verf bij deze stap gebruiken: leemverf, caseïneverf, mineraalverf, krijtverf of kalkverf.

  • Leemverf is vochtregulerend en heeft een matte uitstraling. Deze verf komt voor in vloeibare of poedervorm.
  • Caseïneverf komt in poedervorm en is te mengen met natuurlijke pigmenten.
  • Mineraalverf is perfect geschikt als verf voor natte ruimtes (denk aan buiten en de badkamer). 
  • Als laatste zijn er nog krijtverf en kalkverf. Deze typen verf lijken op elkaar, maar er is wel degelijk een verschil. Krijtverf is geschikt voor vrijwel alle ondergronden, terwijl kalkverf perfect geschikt is voor steen. 

Om de verflaag extra te beschermen of een glans te geven, is het mogelijk om nog een afwerkingslaag aan te brengen. Hiervoor zijn leemstucco, clay-protect of een lakverf zeer geschikt.

pachapanels.nl/alles-wat-je-wilt-weten-over-duurzame-verf-copperant-lakverf

Ook voor het beschermen van houten vloeren zijn er duurzame producten op de markt gebracht. Een houten vloer kun je behandelen met een lak of olie, om te beginnen met een gronderingslaag die je kunt combineren met een lak. Maak voor houtolie een keuze uit hardolie of high solid olie.

Kies voor de afwerking van houtwerk (bijvoorbeeld houten meubels) eerst voor een verflaag met isolerende grondlak, die verkleuring verhinderd. Kies in combinatie met grondlak, een zijdeglanzende dekkende lak voor binnen, om het houtwerk (houten kozijnen) perfect in staat te houden. 

Kortom; kies bij het volgende project voor duurzame verf, verbeter het klimaat van je werk of leefomgeving en draag jouw steentje bij aan de verbetering van het milieu. Let’s start the circle, together!

Heb je nog vragen of aanvulling? Neem contact met ons op via info@pachapanels.nl

Als eerste op de hoogte over de ontwikkelingen bij Pacha Panels?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.