New & refurbished
100% circulair
Snel leverbaar
New & refurbished

Circulariteit is de toekomst. In 2050 wil Nederland volledig circulair zijn, te beginnen bij de bouwsector. In 2030 moet vijftig procent van de bouwsector circulair zijn. Wat houdt circulariteit in en welke materialen en producten zijn circulair toe te passen?

Wat is circulariteit

Onder Circulariteit verstaan we een gesloten kringloop. Circulariteit is een kringloop waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen. Het productieproces van de meeste traditionele bouwmaterialen kost energie en het zorgt voor uitputting van fossiele grond- en brandstoffen. En daarnaast, waarom zou je (deels) bruikbare materialen en producten naar de vuilstort brengen, terwijl je ze prima kunt hergebruiken?

Circulaire economie: werkwijze

In een circulaire economie gebruik je zo min mogelijk grondstoffen en benut je deze optimaal. Producten zijn zo ontworpen dat deze weinig grondstoffen nodig hebben, zo lang mogelijk te gebruiken zijn en daarna geschikt zijn voor hergebruik. Om een duidelijk overzicht te krijgen van de verschillende werkwijzen in een circulaire economie, is de R-ladder bedacht. Op de R-ladder is aangegeven op welk niveau van circulariteit een bedrijf of product zich bevindt. Hoe hoger het bedrijf of product op de ladder staat, hoe beter de score.

 circulaire-economie-circulair-r-ladder-pacha-panels

Bron: circulair.com

Circulaire materialen en producten

De interieurbouw en meubelindustrie zijn op dit moment bezig met een zoektocht naar circulaire materialen en producten. Het assortiment groeit, de huidige materialen zijn vaak al circulair of circulair te gebruiken. Door het gebruik van reststromen uit de landbouw, kun je klassiek plaatmateriaal (denk aan spaanplaat, MDF of OSB) circulair maken. Een voorbeeld van circulaire constructieve platen, zijn platen geperst van snelgroeiend gewas (denk aan tarwestro, olifantsgras, vlas) in combinatie met reststomen uit de houtindustrie, inclusief een biologisch afbreekbare lijm. Gebruik de platen circulair door ze bijvoorbeeld opnieuw te bekleden of door ze te vermalen en persen tot een nieuwe plaat. Gebruik materialen als gerecycled textiel, schapenwol of cellulose afvalstromen (o.a. papier en karton) als isolatiemateriaal. Het textiel is hergebruikt, schapenwol is een hernieuwbaar, natuurlijk product en cellulose kun je als afvalstroom hergebruiken. Cellulose kun je na gebruik verpulveren en bijvoorbeeld persen tot een constructieve plaat. De meeste verfsoorten bevatten giftige stoffen die niet biologisch afbreekbaar zijn. Natuurverven zijn meestal gemaakt van leem, kalk of mineralen. Deze grondstoffen zijn van natuurlijke oorsprong en hebben geen onaangename geur. Verf is niet recyclebaar, maar een natuurverf ontwikkelen uit grotendeels herwinbare producten maakt een verf wel duurzaam. Decoratief plaatmateriaal is gemaakt van uiteenlopende producten. Zo kun je kiezen voor Forbo Desktop linoleum, houtfineer of een toplaag gemaakt van natuurproducten als Alpengras, bloemen en koffiebonen. Arpa FENIX maakt HPL met behulp van nanotechnologie. Deze techniek zorgt voor stevig materiaal met lange levensduur. Daarnaast bevat het product 50% minder fenolhars dan gebruikelijk. Nog niet 100% duurzaam, maar een stap in de goede richting. Decoratief plaatmateriaal bestaat uit een drager en een toplaag, aan elkaar bevestigd met een lijm. Dit type plaatmateriaal kun je circulair toepassen door te werken met een losmaakbare lijm. Hiermee kun je einde levensduur de toplaag weer van de drager te scheiden en beide materialen voor hergebruik inzetten. Zo houd je de cirkel gesloten.

De wereld van circulaire bouwmaterialen is breed. Pacha Panels levert deze materialen, zodat wij samen met u, de interieurbouw en meubelindustrie circulair gaan maken.

 

Als eerste op de hoogte over de ontwikkelingen bij Pacha Panels?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.